Star Valley
Specialist in presentatietrainingen
Menu
8.7
Excellent
2020

De beste tips voor een goede presentatie

Kleine handvatten met een grote impact

Vaak zien wij dat je al na een halve trainingsdag enorme resultaten kunt boeken. Dit komt doordat deelnemers inzicht krijgen in de werking van hun brein en in de symptomen die mensen ervaren tijdens het presenteren. Daarnaast krijgen zij concrete handvatten toegereikt die direct toepasbaar zijn in de praktijk. Een aantal van deze handvatten en tips delen we graag met je!

Kijken, kijken en kijken!

Veel mensen schrikken als ze ineens voor een groot publiek staan of zelfs als ze ineens tegenover een groepje van mensen aan tafel komen te zitten. Dit is eenvoudig te herkennen aan de manier waarop ze kijken en bewegen. Men blijft vaak gefocust op één persoon en vergeet te bewegen met het hoofd of lichaam. Je ziet de persoon als het ware malen en denken. Dit gaat van kwaad tot erger en zorgt er uiteindelijk voor dat je niet meer optimaal het verhaal kunt vertellen dat je graag had willen vertellen. De oplossing is eenvoudig en zeer doeltreffend. Als je vooraf nerveus wordt of als je tijdens het presenteren merkt dat je een ongemakkelijk gevoel krijgt, neem dan direct de omgeving en het publiek goed in je op. Maak echt contact met de ruimte en de mensen die je ziet. Ga ze niet secondenlang aankijken, maar loop alles en iedereen met je ogen af. Doe dit zowel dichtbij als veraf. Betrek alles en iedereen erbij. Je zult merken dat je op de automatische piloot gaat en dat je onderbewustzijn het verhaal overneemt. Dit is goed! Wij geloven er namelijk in dat je al precies weet wat je wilt vertellen en dat je hiervoor nagenoeg niets hoeft voor te bereiden. Fietsen doe je ook niet bewust. Je hoeft niet bij iedere handeling na te denken, ondanks dat dit in de basis een complexe activiteit is.

Toon emotie en beleving

Wist jij dat ruim 80% van je communicatie non-verbaal is? Dit betekent dat wat je zegt minder waard is dan wat je uitstraalt. Nu gaat het hier niet perse om je houding en intonatie, maar meer om de perceptie en verwachting van het publiek. Die zijn namelijk altijd emotioneel bepaald. Als je op een positieve en oprechte manier overtuigt, dan ga je mensen echt laten geloven in waarin jij gelooft. Als je overtuigd bent van je eigen verhaal en dit niet volledig overbrengt, dan krijg je nooit het gewenste resultaat. Zowel jouw emotie als die van de ontvanger spelen hierin dus een belangrijke rol. Zorg dat je mensen raakt en emotioneel laat beleven wat jij zelf beleeft. Hierdoor straal je enthousiasme uit en zie je dit ook bij de anderen ontstaan. Je ziet meteen wanneer het werkt. Emotie kun je zien; dit is het bewijs dat je goed bezig bent.

Zeg geen uhh meer

Herken je situaties waarin je op iemand gaat letten die steeds uhh zegt? Of herken je misschien ook wel de situaties waarin jijzelf steeds uhh zegt? In beide gevallen is het niet prettig en kan het een onrustig gevoel geven. Het haalt je uit je concentratie en het straalt een bepaalde mate van onzekerheid uit. Wat kun je hier aan doen? In plaats van uhh zeggen, zeg je gewoon niets meer. Dit lijkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar echt moeilijk is het ook weer niet. Voortaan denk je gewoon in stilte, want die uhh is meestal een verlengstuk van jouw denken. Iedere keer dat jij denkt hoort de ontvanger een uhh. Let hier maar eens op, dan zul je merken dat het zo is. Wanneer je dit inzicht krijgt, kun je net voordat je uhh zegt gewoon niets zeggen. Dit voelt in het begin ongemakkelijk, maar deze stilte is juist het moment dat de informatieoverdracht plaatsvindt. Het is even wennen, maar iedereen kan dit.

Deze blog is geschreven door Maarten Verbunt.

Wil jij nog meer tips voor het geven van een goede presentatie?

Ben jij benieuwd of deze tips jou zullen helpen bij het geven van een betere presentatie? Vind dan hier meer informatie over de presentatietrainingen van Star Valley.

Contact

VAN HARTE WELKOM OP ONZE TRAININGSLOCATIE

Onze trainingslocatie is gevestigd in het midden van één van de alleroudste bossen van Nederland. Deze inspirerende omgeving, in het Mastbos in Breda, gaat jou positief beïnvloeden.

Adres:
Stouwdreef 1, 4836 AK Breda