Star Valley
Specialist in presentatietrainingen
Menu
8.7
Excellent
2020

Doe waar je nog niet goed in bent

Als je écht beter wilt worden, weet dan heel goed wat je nog niet goed kunt

Vaardigheden die je al onder de knie hebt, gaan je vaak gemakkelijk af. Soms kun je iets van nature goed of je hebt iets gewoon dikwijls geoefend. Vraag jezelf nou eens af; wat zijn mijn zwakke punten en waar ligt voor mij de drempel waardoor ik net niet dat gewenste resultaat kan behalen? Topsporters weten na jaren van trainen en wedstrijden spelen exact wanneer zij op hun talenten en sterke punten kunnen vertrouwen. Echter misschien nog wel belangrijker; zij weten precies wat hun persoonlijke beperkingen zijn. Deze bewustwording is net het verschil tussen goed en top!

Angst bij spreken in het openbaar

Vraagje: wat is wereldwijd angst nummer 1? Je zou zeggen dat men het meeste bang is voor de dood of om anderen te verliezen, dit is echter niet het geval. Men heeft het meest last van faalangst. Onderzoek wijst uit dat men bij spreken in het openbaar het meeste last heeft van deze angst. Faalangst is een belangrijk onderdeel in de topsport. Je herkent vast wel, het strafschoppen nemen tijdens een groot voetbaltoernooi. De beste spelers hoeven geen seconde te twijfelen aan hun capaciteit om te kunnen scoren, echter is de angst hun grootste tegenstander. Op het moment wanneer de druk het hoogst is, dan onderscheiden de toppers zich van de rest. Zij vertrouwen op hun getrainde vaardigheden en gebruiken technieken om rustiger te worden.

"Ik sta hier op dat podium en jullie durven dat niet!"

Een presentatie geef je aan een publiek, dit kunnen 2 of 200 mensen zijn. Voor je gevoel zullen zij jou beoordelen en misschien zelfs graag zien falen. Doordat je dit wellicht te weinig doet of gedaan hebt, heb je hierin te weinig zelfvertrouwen opgebouwd. Één van de belangrijkste tips hierin is om het presenteren vaak in de praktijk te oefenen en te ervaren wat er steeds misgaat. Je zult bijvoorbeeld merken dat je niet het gewenste resultaat hebt bereikt doordat jouw emotie een blokkade opwierp en je daardoor niet volledig jezelf kon zijn. Je oorspronkelijke enthousiasme en overtuiging (die je wel ervaart in een vertrouwde omgeving) worden hierdoor geremd. Het publiek zal jou minder snel vertrouwen als zij niet emotioneel geraakt en overtuigd zijn. Naast het veelvoudig oefenen in de praktijk is het ook verstandig om jezelf juist psychologisch open te stellen voor kritiek vanuit het publiek, echter beleef het dan niet als een persoonlijke beoordeling. Probeer letterlijk onderdeel te zijn van de ruimte en van het publiek; zie jezelf als het grote aandachtspunt en wees daar trots op. Kijk goed om je heen en denk bijvoorbeeld ‘ik sta hier op dat podium en jullie durven dat niet!’. Stap voor stap zul je dan zien dat het beter gaat. Je angst overleeft het simpelweg niet van je zelfvertrouwen. Voel jezelf die topsporter en wie weet ‘straks vreest het podium jou!’.

Deze blog is geschreven door Maarten Verbunt.

Wil jij beter worden waarin je nog niet goed bent?

Ben jij nog niet zo goed in het geven van een presentatie? Laat ons jou dan hierbij helpen. Vind hier meer informatie over de presentatietrainingen van Star Valley.

Contact

VAN HARTE WELKOM OP ONZE TRAININGSLOCATIE

Onze trainingslocatie is gevestigd in het midden van één van de alleroudste bossen van Nederland. Deze inspirerende omgeving, in het Mastbos in Breda, gaat jou positief beïnvloeden.

Adres:
Stouwdreef 1, 4836 AK Breda