Star Valley
Specialist in presentatietrainingen
Menu
8.7
Excellent
2020

Iedereen heeft angst tijdens het presenteren

Zelfs de beste sprekers ervaren angst tijdens het geven van een presentatie.

Als iemand aan je vraagt hoe het afgelopen weekend was, dan heb je het antwoord direct paraat. Hierover hoeft niemand lang na te denken. Je vertelt dit zonder veel problemen aan iedereen die je kent; of het nu vrienden, collega's of klanten zijn. Als je ditzelfde verhaal nou eens op een podium of voor een grote groep mensen zou mogen vertellen. Hoe zou het dan gaan? 

De vicieuze cirkel van adrenaline en stresshormonen

Het verhaal dat je tegen die betreffende vriend, collega of klant vertelt is hetzelfde als het verhaal dat je aan een groot publiek presenteert. Het enige verschil is wat jij en je onderbewustzijn ervan maken. In een eerdere blog vertelde ik al dat faalangst hier een grote rol in speelt en dat er verschillende symptomen ontstaan. Een vicieuze cirkel van adrenaline en stresshormonen zorgt ervoor dat je steeds weer herinnerd wordt aan deze heftige angst. Het gevolg is dat je verhaal er compleet anders 'uit komt' dan je had gewild. Ons brein is zelfs zo gebouwd dat tijdens zo'n angst het geheugen sterk geactiveerd wordt en daardoor de gebeurtenis direct opslaat voor een volgende keer. Hierdoor zal bij een volgende presentatie hetzelfde gaan gebeuren. 

Een geruststellende gedachte

Wat ik jullie nu ga vertellen is zo eenvoudig en doeltreffend dat je bijna niet kunt geloven dat het werkt. De volgende keer dat je een presentatie gaat geven of wanneer je mag spreken in het openbaar, denk dan aan de volgende vuistregel. Ieder symptoom dat je bij jezelf opmerkt, bijvoorbeeld een droge mond, klamme handen, zweten, trillen of hoge hartslag, ga je gegarandeerd ervaren. Hierover bestaat geen twijfel, zelfs de beste sprekers krijgen er mee te maken. De geruststellende gedachte zit hem in het feit dat deze symptomen er altijd zullen zijn en dat men angstiger is voor de angst dan voor de symptomen zelf. Ofwel, maak jezelf vooraf bewust dat je deze gevoelens en ervaringen gegarandeerd gaat ervaren en dat je hiervoor niet bang hoeft te zijn. Ze gaan na enkele tientallen seconden vanzelf weer weg. Dus, schrik niet van die vervelende symptomen. Je ervaart ze en ze horen er gewoon bij. Er gebeurt verder niks!

Deze blog is geschreven door Maarten Verbunt.

Heb jij soms ook angst tijdens het presenteren?

Wil je meer weten over het geven van een goede presentatie of wil je jezelf hierin verder ontwikkelen? Dan vind je hier meer informatie over de presentatietrainingen van Star Valley.

Contact

VAN HARTE WELKOM OP ONZE TRAININGSLOCATIE

Onze trainingslocatie is gevestigd in het midden van één van de alleroudste bossen van Nederland. Deze inspirerende omgeving, in het Mastbos in Breda, gaat jou positief beïnvloeden.

Adres:
Stouwdreef 1, 4836 AK Breda